Home

CSS Nested Menus Css3Menu.com


Jung si misterele inconstientului...

Jung se folosea de I Ching...

În introducerea la versiunea engleza a I Ching, Jung recunoaste ca a practicat oracolul cu treizeci de ani înaintea întîlnirii cu Richard Wilhelm, poate cel mai important traducator al Cartii într-o limba occidentala. Jung se folosea de carte, sustine el, pentru explorarea inconstientului. Ulterior, discipolii sai vor utiliza pe larg oracolul în psihoterapie. Ca sa dau numai un exemplu: cînd un pacient a consultat cartea cu privire la intentia sa de a avea o legatura cu o femeie fata de care nutrea sentimente ambivalente, oracolul a raspuns cu hexagrama nr. 44 - A veni la întîlnire - care spune textual: Nu trebuie sa te casatoresti cu o asemenea fata. Ceea ce frapeaza este evident faptul ca oracolul a raspuns cu o hexagrama care surprindea situatia actuala a pacientului.
Cum e posibil sa fie folosita o carte veche de mai bine de 5.000 de ani în tratamentul psihic este argumentat de Jung care sustine ca mecanismul oracular se bazeaza pe sincronicitate.
Într-adevar, Jung gaseste în I Ching o confirmare si un teren de aplicatie a teoriei sale a sincronicitatii, sau coincidentelor a-cauzale. Aceasta teorie a fost inspirata partial de una din experientele sale cu o pacienta care a visat un scarabeu de aur si, a doua zi, în cabinetul lui Jung, si -a facut într-adevar aparitia vietatea cu pricina. Mergînd mai departe pe interpretarea simbolismului acestui scarabeu, Jung conchide ca el privea evolutia ulterioara a pacientei care avea sa sufere o adevarata mutatie de la o pozitie rationalista pîna la absurd, la una mai convenabila. Scarabeul ar fi fost un simbol si o indicatie a unei morti si renasteri psihice în spiritul vechilor mituri antice.
Jung ofera el însusi o mostra de utilizare a oracolului în introducerea pe care am pomenit-o mai sus. Din nefericire, nu exista înca o traducere în limba romana a acestei introduceri.

Notiunea de arhetip la Jung

În Dialectica eului si inconstientului Jung descrie procesul de confruntare a eului cu inconstientul sau mai precis cu continuturile inconstientului, cu imaginile arhetipale. Dintre acestea el citeaza cîteva, universale: Umbra, Anima/Animus, Batrînul întelept si Personalitatea Mana.
Dar ce este arhetipul? Un dat ereditar care modeleaza si transforma constiinta individului. Un dat care se defineste mai degraba printr-o tendinta decît prin continuturi specifice, imagini etc. mostenite. O matrice care influenteaza conduita umana atît în planul ideilor cît si în cel al moralei, eticii, conduitei în general. Jung vorbeste despre arhetip (la început numit "imagine primordiala") ca despre acele patterns of behaviour (trasaturi comportamentale înnascute) ale biologilor. Deci, tendinte înnascute care modeleaza conduita umana.
"Notiunea de arhetip - scrie Jung - deriva din observatia repetata adeseori ca miturile si povestile literaturii universale contin teme bine definite care reapar pretutindeni si întotdeauna. Întîlnim aceleasi teme în fanteziile, visele, ideile delirante si iluziile indivizilor care traiesc în zilele noastre." Aceste imagini tematice sînt reprezentari ale arhetipurilor, au la baza un arhetip. Ele ne impresioneaza, ne influenteaza si ne fascineaza.
Arhetipurile nu au un continut determinat "decît din momentul în care devin constiente, adica alimentate cu materialul experientei constiente... Arhetipul este vid, el este un element pur formal, nimic altceva decît o posibilitate de preformare, tendinta de reprezentare data a priori".
Arhetipurile corespund instinctelor care, si ele, nu pot fi recunoscute ca atare decît din momentul în care se manifesta în intentie sau act.
În fine, arhetipul este psihoid pentru ca el nu este accesibil direct constiintei (mintii constiente), ci este transcendental.

Jung si Mandala

Mandala este o reprezentare grafica a centrului (Sinele la Jung). Ea poate aparea în vise si viziuni sau poate fi creata spontan ca opera de arta. Ea este prezenta în reprezentarile culturale si religioase.
Exemple de mandala exista în toate culturile vechi. O gasim în crestinism sub forma frescelor cu imagini animaliere reprezentînd pe apostoli (si zodiacul). Zodiacul astrologic si versiunile lui sînt exemple de mandala. De asemenea, în practicile spirituale indiene sau panindiene gasim exemple fascinante de mandala, cu simboluri ale panteonului local.
În practicile yoga mandala poate fi un suport pentru meditatie sau o imagine care trebuie internalizata prin absorbtie mentala. Aceasta imagine organizeaza energiile si fortele interioare ale adeptului si le pune în relatie cu eul sau.
În general, o mandala este o figura geometrica - patrat sau cerc, abstracta si statica, sau o imagine vie formata din obiecte si/sau fiinte.
În visele noastre mandala indica fenomenul de centrare a psihicului individual în care eul îsi reconsidera pozitia (dominanta) prin asimilarea continuturilor inconstientului colectiv (simboluri sau imagini arhetipale ). În visele moderne o mandala poate fi un dispozitiv electronic sofisticat - un ceas electronic, de exemplu - o masinarie circulara. OZN-urile vazute pe cer sînt si ele de cele mai multe ori simboluri de mandala. Alte imagini de mandala pot fi fantînile circulare, parcurile si aleile lor radiale, piete patrate (squaruri), obeliscuri, cladiri în forma circulara sau patrata, lacuri, fluvii (retele de apa radiale).
În terapia jungiana, care include eliberarea si tr airea imediata a continuturilor inconstientului colectiv, se foloseste adeseori desenul spontan al mandalelor. Exista o multime de ilustratii care atesta aceasta tehnica practicata de însusi Jung.
Jung despre mandala: Mandalele mele erau criptograme privitoare la starea sinelui care mi se prezenta mereu alta, zilnic. În ele am vazut sinele - adica, întreaga mea fiinta - activînd. Mai precis, la început abia întrezaream semnificatia lor; dar mi se pareau în cel mai înalt grad importante si le-am pastrat ca pe niste perle pretioase. Aveam sentimentul clar ca ele erau ceva central iar, cu timpul, am capatat prin ele o conceptie vie despre sine. M-am gîndit ca sinele este ca o monada care sînt eu - lumea mea. Mandala reprezinta aceasta monada, si corespunde naturii microscopice a psihicului. (Memories, Dreams, Reflections, Vintage Books, 1989, p. 196).

Sursa: http://www.psihanaliza.org/jung/


Program cursuri REIKI si seminarii

CURS REIKI USUI, gradele 1,2,3.
- 16 noiembrie 2019 ora 11:00, București
Detalii despre cursurile de REIKI USUI.
Detalii despre cursul de KARUNA REIKI.
Detalii despre SEMINARII.

Promotie carti

Toate cele 5 carti la 100 lei!

La această promoție ai transportul inclus!(transportul se va face prin curierul firmei în București și prin Posta română în celalalte orașe) .
Comandați AICI - vă rugăm mentionați pe lânga NUME, ADRESA și NUMĂRUL DE TELEFON.

De ce sa faci reiki?

Pentru că funcționează chiar și în condițiile în care tu... ești... „pe avarie”, sau te-ai îndepărtat de lumină, cu sau fără voia ta. Și tocmai în astfel de momente ai nevoie de puțin ajutor... venit din lumină. (continuare)

Draga FEMEIE,

Orice nume ai avea, orice vârstă, orice profesie, orice preocupare, nu uita niciodată că prin faptul că ești femeie deții focul creației, care ascunde în el esența iubirii. Iar în asta constă FEMINITATEA TA. Văd pe net multe comentarii, sfaturi și analize, “profunde” și “serioase”, despre cum ar trebui să fim, ce să facem și cum să înțelegem viața ca să fim fericite. (continuare)

Despre mine

Despre mine De când mă știu am fost atrasă de misterul creației, am vrut să aflu, să știu, să cunosc, sau poate doar… să-mi amintesc ceea ce oricum sufletul meu știa.
Copil fiind, priveam în depărtări înstelate căutând parcă ceva nenumit, ceva ce-mi putea oferi libertatea și bucuria dorită. (continuare)

Ce pregatire am?

Cine sunt Din toate acestea, din trăiri și experiențe personale, din dorința de cunoaștere și de a o împărtăși pe cât posibil cât mai multor oameni, am început să scriu pe site-ul Lumea spirituală articole pe teme psihologice și spirituale, am crescut o dată cu site-ul și continui să cresc, am făcut inițieri și cursuri. În acest timp am publicat 5 carți și continui să scriu, având în pregătire încă alte câteva manuscrise pe aceste teme. (continuare)

Codul secret al amerindienilor

Am ales să public acest text, pentru cuvintele înțelepte cuprinse în el. În opinia mea acest “COD AL AMERINDIENILOR”, indifernt cine l-ar fi scris și care ar fi vechimea lui reală, cuprinde sfaturi înțelepte și reflectă adevărul. Acel adevăr după care mă ghidez si eu deseori în viață și pe care îl recomand tuturor. Nu știu cine este autorul, dar știu că acel autor este ghidat de cunoaștere spirituală și iubire. Deseori viața mi-a spus: Dumnezeu este simplitate și viață. (continuare)

Despre karma

Karma este efectul de bumerang, și chiar mai mult decât atât. Nu întotdeauna karma este a primi, ceea ce ai dăruit. Karma uneori înseamnă și că nu poți procesa anumite emoții, ești blocat în ele, nu poți trece peste. Și atunci e necesară vindecarea. Venim aici uneori pentru asta. (continuare)

Despre cuvânt

Nu putem ignora afirmația apostolului Ioan, Dumnezeu era Cuvântul. Pentru că pur și simplu cuvântul este cel ce zidește sau dărâmă. Cuvântul crează. CUVÂNTUL din care TOTUL s-a făcut este vibrație. Este sunet încărcat cu o anume informație exactă, direcționată precis, ce acționează asupra lumii din jur, dar în primul rând asupra emitentului. Chiar dacă cuvântul e adresat altcuiva. (continuare)

Despre dorinta, evolutie, sens…

Dorința umană e deseori un program de bază al sufletului ce se cere înfăptuit, materializat… și asta doar pentru a experimenta și prin experientă să creștem ca spirite, precum florile în acel promis Rai. (continuare)

Despre iubire

Nu am să dau o definiție, e imposibil. Nu doar pentru că e o trăire personală și unică, și în același timp atât de universală, cunoscută, și dorită de toți. Nu... Ci am să încerc foarte pe scurt să răspund unei întrebări puse de multi căreia i-am găsit un răspunsul destul de târziu. (continuare)

Tot despre iubire

A iubi pe celălalt este condiția esențială într-o relație, a fi alături de el/ea când există probleme în cuplu este o dovadă certă de iubire, însă a te lăsa călcat în picioare de cel iubit este o dovadă certă de NEIUBIRE DE SINE. (continuare)

Despre fericire

Ce înseamnă ea? Este o stare. O stare magică și magnifică, zbor peste munți tăcuți și ape învolburate, aripi spre stele, și îmbrățișare a sufletelor, dans cu un Dumnezeu nevăzut, și toate acestea sunt doar cuvinte palide pentru a descrie mai poetic o stare. (continuare)

Binecuvântare - Carla von Vlad

Cursuri si intieri reiki

ochi magic

Unele secrete ale lumii spirituale

"Materia este derivata din minte, si nu mintea din materie"
- Cartea tibetana a marii eliberari -

"Tu esti intregul univers.
Tu esti in tine si totul este in tine.
Soare, luna si stele se invirt in tine."
- Swami Muktananda -

Lumea spirituala este lumea unde totul este posibil. Este Lumea din care se naste realitatea. Nimic nu poate exista in planul fizic, daca nu a fost intii nascut in Lumea spiritului. Dar cine determina ce si cum se naste? Sau mai bine spus in ce masura putem controla aceasta Lume? Este numai lumea lui Dumnezeu sau ratacesc prin ea si alt tip de entitati apartinand altor lumi? (continuare)

Binecuvantare Grau insorit

Binecuvantat fii Tu Doamne… si binecuvantate fie fiintele, creatiile Tale.

Binecuvantat fie Cerul… si binecuvantat fie Pamantul.

Binecuvantat fie Soarele si binecuvantata fie Luna… si fiecare zodie pusa de Dumnezeu pe instelatul Cer. (continuare)