Home

CSS Nested Menus Css3Menu.com

Calatorii fascinante in alte dimensiuni al Universului…

Nori Pe parcursul anilor de activitate clinica, mi-a devenit din ce in ce mai clar ca nici natura experientei cu LSD, nici numeroasele observatii facute in cursul terapiei psihedelice nu pot fi explicate adecvat in termenii abordarii mecaniciste newtonian-carteziene a Universului si, mai specific, in termenii modelelor neurofiziologice ale creierului existente. Dupa ani de framantari si confuzii conceptuale, am ajuns la concluzia ca datele din cercetarile LSD arata necesitatea urgenta a unei revizuiri drastice a paradigmelor existente in psihologie, psihiatrie, medicina si, posibil, in stiinta in general. Astazi nu am indoieli ca intelegerea noastra curenta a Universului, a naturii realitatii si in special a fiintei umane este superficiala, incorecta si incompleta.

In cele ce urmeaza, voi descrie pe scurt cele mai importante observatii din psihoterapia LSD, pe care le consider provocari serioase adresate teoriei psihiatrice contemporane, convingerilor medicale curente si modelului mecanicist al Universului bazat pe conceptiile lui Isaac Newton si ale lui Rene Descartes. Unele dintre aceste observatii sunt legate de anumite caracteristici formale ale starilor psihedelice, altele, de continutul lor si cateva de anumite conexiuni extraordinare care se pare ca exista intre ele si tesatura realitatii exterioare. Subliniez aici din nou ca discutia care urmeaza nu se aplica numai starilor psihedelice, ci si unei diversitati de stari neobisnuite de constiinta care apar spontan sau sunt induse prin mijloace nelegate de droguri. Astfel, toate subiectele in cauza au o validitate generala pentru intelegerea mintii umane in stare de sanatate sau de boala.

Am sa incep cu o scurta descriere a caracteristicilor formale ale starilor de constiinta iesite din comun. In sedintele psihedelice si in alte tipuri de experiente neobisnuite, Pot fi experimentate secvente dramatice diferite, cu o intensitate senzoriala, un sentiment al realului si o acuitate care ne trimit spre zorii unei noi paradigme, dincolo de perceptia comuna a lumii materiale. Desi realitatile optice ale acestor secvente sunt cele sesizate de cei acesti oameni, experiente cat se poate de realiste pot avea in alte domenii senzoriale. Uneori, sunete puternice sau voalate de voci de om sau de animal, intregi secvente muzicale, o senzatie fizica intensa si alte senzatii somatice, ca si mirosuri si gusturi bine definite pot fie sa domine experienta, fie sa joace un rol important. Procesul de gandire poate fi influentat in modul cel mai profund, iar intelectul poate crea interpretari ale realitatii foarte diferite de interpretarea caracteristica persoanei aflata in starea obisnuita de constiinta. Descrierea elementelor experimentale esentiale din starile neobisnuite de constiinta nu ar fi completa fara a mentiona o intreaga gama de emotii puternice drept componente standard.

Multe experiente psihedelice par sa aiba o calitate generala similara celor din viata de zi cu zi, cu secvente care se desfasoara in spatiul tridimensional, intr-un timp liniar si continuu.

Totusi, in mod caracteristic, apar imediat dimensiuni suplimentare si alternative experimentale. Starea psihedelica are o calitate multidimensionala si multistructurata, iar secventele newtonian-carteziene, daca se produc, par a fi in mod arbitrar alungate de un continuum complex de posibilitati infinite. In acelasi timp, ele au toate caracteristicile pe care le asociem cu perceptia lumii materiale din „realitatea obiectiva".

Desi subiectii LSD vorbesc frecvent despre imagini, ele nu par a fi fotografii statice. Sunt in miscare energica si sunt de obicei purtatoare de actiune si intriga. Dar „filmul interior" care apare atat de des in relatarile LSD descrie direct natura lor tridimensionala. Ele par sa ocupe un spatiu specific si pot vazute din diferite directii si unghiuri cu paralaxa reala. Este posibil sa apropiem si sa focalizam selectiv diferite nivele si planuri din acest continuum experimental, sa percepem si sa reconstruim texturi fine, sa vedem prin mediile transparente ale obiectelor aparute in viziune, precum o celula, un corp embrionar, parti dintr-o planta, o piatra pretioasa. Acest schimb intentionat de focalizare este numai unul din meca nismele de incetosare sau de limpezire a imaginilor. De asemenea, ele pot fi limpezite biruind distorsiunile provocate de frica, atitudini defensive si rezistenta sau lasand continutul lor sa se desfasoare de-a lungul unui continuum de timp linear.

O caracteristica importanta a experientei psihedelice este ca transcende spatiul si timpul. Nu tine seama de continuitatea liniara dintre microcosmos si macrocosmos, care pare sa fie absolut obligatorie in starea de constiinta obisnuita. Obiectele reprezentate acopera intreaga plaja de dimensiuni, de la atomi, molecule si organisme monocelulare la corpuri ceresti gigantice, sisteme solare si galaxii. Fenomene din „zona dimensiunilor medii", perceptibile direct prin intermediul simturilor noastre apar in acelasi continuum experimental cu cele care in mod obisnuit necesita tehnologii complicate, pentru microscoape si telescoape, pentru a deveni accesibile simturilor umane. Din punct de vedere experimental, distinctia intre microcosm si macrocosm este arbitrara; ele pot coexista in aceeasi experienta si sunt intersanjabile fara efort.

Un subiect LSD se poate percepe pe sine ca organism monocelular, fetus sau galaxie; aceste trei stari pot sa existe simultan sau alternativ printr-o simpla manevra de focalizare. In mod similar, starile neobisnuite de constiinta transcend liniaritatea secventelor temporale.

Scene din diferite contexte istorice se pot petrece simultan si capata inteles odata legate intre ele prin caracteristicile experimentale. Astfel, o exprienta traumatica din copilarie, o secventa dureroasa de la nastere si ceea ce pare sa fie amintirea unui eveniment tragic din reincarnarea anterioara pot sa apara simultan ca parti ale unui tipar experimental complex. Persoana are posibilitatea de a focaliza selectiv oricare dintre aceste scene, de a le experimenta pe toate simultan sau de a le percepe in mod alternativ descoperind conexiunile cu sens dintre ele.

Distanta liniara care domina experienta de zi cu zi este clivata, iar evenimente din diferite contexte istorice apar sub forma de cluster atunci cand trezesc o aceeasi emotie puternica sau aceeasi senzatie fizica intensa. Starile psihedelice ofera multe alternative experimentale la timpul liniar si spatiul tridimensional newtonian ce caracterizeaza experienta noastra curenta. Evenimente din trecutul apropiat si departat ori din viitor pot fi traite in starile iesite din comun cu o acuitate si o complexitate care in starea de constiinta obisnuita sunt rezervate numai momentului prezent.

Exista tipuri de experiente psihedelice in care timpul pare sa-si incetineasca sau sa-si accelereze enorm trecerea, sa curga inapoi sau sa fie cu totul depasit si sa inceteze sa mai existe. Se poate prezenta circular sau circular si liniar simultan, poate evolua dupa o traiectorie in spirala sau poate prezenta tipare specifice de deviere si distorsiune. Destul de des, timpul ca dimensiune este depasit si capata caracteristici spatiale; trecutul, prezentul si viitorul practic se juxtapun si coexista in momentul prezent. Uneori, subiectii LSD parcurg anumite forme de calatorii in timp, intoarceri in timpul istoric, recerea prin bucle temporale, iesirea cu totul din dimensiunea temporala si reintrarea in istorie prin alt punct. Perceptia spatiului poate suferi schimbari similare: starie acestea neobisnuite demonstreaza limpede ingustimea si limitarile spatiului cu trei dimensiuni. Subiectii LSD relateaza frecvent ca ei resimt spatiul si Universul ca fiind curbate si ca sunt apti sa perceapa lumi cu patru, sau mai multe dimensiuni. In anumite circumstante, poate fi vazut in coexistenta holografica un numar variabil de universuri de diferite ordine, care se intrepatrund.

Ca si in cazul calatoriei in timp, individul poate experimenta transferul liniar intr-un alt loc prin calatorie mintala in spatiu, transportindu-se direct si imediat printr-o bucla spatiala sau iesind cu totul din dimensiunea spatiala si reintrand printr-un alt loc.

O alta caracteristica importanta a starilor psihedelice este transcenderea distinctiei nete dintre materie, energie si constiinta. Viziunile interioare pot fi atat de realiste, incat pot simula cu succes fenomenele lumii materiale si, invers, ceea ce in viata de zi cu zi se infatiseaza concret si tangibil ca „obiect material" se poate dezintegra in tipuri de energie, dans cosmic de vibratii sau joc al constiintei. Lumea de persoane si obiecte individualizate este inlocuita cu diverse modele de energie nediferentiata sau cu constiinta in care diferitele tipuri si niveluri de granite sunt mobile si arbitrare. Cei care au considerat initial materia ca baza a existentei, iar mintea ca un derivat al acesteia, descopera mai intai constiinta ca principiu independent in sensul dualismului psihofizic si o accepta apoi ca pe unica realitate. in starile mintale universale si atotcuprinzatoare, dihotomia dintre existenta si non-existenta este ea insasi depasita; forma si vidul par sa fie echivalente si intersanjabile.

Stanislav Grof – fragment din cartea Dincolo de ratiune, carte pe care o recomand cu caldura.


Program cursuri REIKI si seminarii

CURS REIKI USUI, gradele 1,2,3.
- 16 noiembrie 2019 ora 11:00, București
Detalii despre cursurile de REIKI USUI.
Detalii despre cursul de KARUNA REIKI.
Detalii despre SEMINARII.

Promotie carti

Toate cele 5 carti la 100 lei!

La această promoție ai transportul inclus!(transportul se va face prin curierul firmei în București și prin Posta română în celalalte orașe) .
Comandați AICI - vă rugăm mentionați pe lânga NUME, ADRESA și NUMĂRUL DE TELEFON.

De ce sa faci reiki?

Pentru că funcționează chiar și în condițiile în care tu... ești... „pe avarie”, sau te-ai îndepărtat de lumină, cu sau fără voia ta. Și tocmai în astfel de momente ai nevoie de puțin ajutor... venit din lumină. (continuare)

Draga FEMEIE,

Orice nume ai avea, orice vârstă, orice profesie, orice preocupare, nu uita niciodată că prin faptul că ești femeie deții focul creației, care ascunde în el esența iubirii. Iar în asta constă FEMINITATEA TA. Văd pe net multe comentarii, sfaturi și analize, “profunde” și “serioase”, despre cum ar trebui să fim, ce să facem și cum să înțelegem viața ca să fim fericite. (continuare)

Despre mine

Despre mine De când mă știu am fost atrasă de misterul creației, am vrut să aflu, să știu, să cunosc, sau poate doar… să-mi amintesc ceea ce oricum sufletul meu știa.
Copil fiind, priveam în depărtări înstelate căutând parcă ceva nenumit, ceva ce-mi putea oferi libertatea și bucuria dorită. (continuare)

Ce pregatire am?

Cine sunt Din toate acestea, din trăiri și experiențe personale, din dorința de cunoaștere și de a o împărtăși pe cât posibil cât mai multor oameni, am început să scriu pe site-ul Lumea spirituală articole pe teme psihologice și spirituale, am crescut o dată cu site-ul și continui să cresc, am făcut inițieri și cursuri. În acest timp am publicat 5 carți și continui să scriu, având în pregătire încă alte câteva manuscrise pe aceste teme. (continuare)

Codul secret al amerindienilor

Am ales să public acest text, pentru cuvintele înțelepte cuprinse în el. În opinia mea acest “COD AL AMERINDIENILOR”, indifernt cine l-ar fi scris și care ar fi vechimea lui reală, cuprinde sfaturi înțelepte și reflectă adevărul. Acel adevăr după care mă ghidez si eu deseori în viață și pe care îl recomand tuturor. Nu știu cine este autorul, dar știu că acel autor este ghidat de cunoaștere spirituală și iubire. Deseori viața mi-a spus: Dumnezeu este simplitate și viață. (continuare)

Despre karma

Karma este efectul de bumerang, și chiar mai mult decât atât. Nu întotdeauna karma este a primi, ceea ce ai dăruit. Karma uneori înseamnă și că nu poți procesa anumite emoții, ești blocat în ele, nu poți trece peste. Și atunci e necesară vindecarea. Venim aici uneori pentru asta. (continuare)

Despre cuvânt

Nu putem ignora afirmația apostolului Ioan, Dumnezeu era Cuvântul. Pentru că pur și simplu cuvântul este cel ce zidește sau dărâmă. Cuvântul crează. CUVÂNTUL din care TOTUL s-a făcut este vibrație. Este sunet încărcat cu o anume informație exactă, direcționată precis, ce acționează asupra lumii din jur, dar în primul rând asupra emitentului. Chiar dacă cuvântul e adresat altcuiva. (continuare)

Despre dorinta, evolutie, sens…

Dorința umană e deseori un program de bază al sufletului ce se cere înfăptuit, materializat… și asta doar pentru a experimenta și prin experientă să creștem ca spirite, precum florile în acel promis Rai. (continuare)

Despre iubire

Nu am să dau o definiție, e imposibil. Nu doar pentru că e o trăire personală și unică, și în același timp atât de universală, cunoscută, și dorită de toți. Nu... Ci am să încerc foarte pe scurt să răspund unei întrebări puse de multi căreia i-am găsit un răspunsul destul de târziu. (continuare)

Tot despre iubire

A iubi pe celălalt este condiția esențială într-o relație, a fi alături de el/ea când există probleme în cuplu este o dovadă certă de iubire, însă a te lăsa călcat în picioare de cel iubit este o dovadă certă de NEIUBIRE DE SINE. (continuare)

Despre fericire

Ce înseamnă ea? Este o stare. O stare magică și magnifică, zbor peste munți tăcuți și ape învolburate, aripi spre stele, și îmbrățișare a sufletelor, dans cu un Dumnezeu nevăzut, și toate acestea sunt doar cuvinte palide pentru a descrie mai poetic o stare. (continuare)

Binecuvântare - Carla von Vlad

Cursuri si intieri reiki

ochi magic

Unele secrete ale lumii spirituale

"Materia este derivata din minte, si nu mintea din materie"
- Cartea tibetana a marii eliberari -

"Tu esti intregul univers.
Tu esti in tine si totul este in tine.
Soare, luna si stele se invirt in tine."
- Swami Muktananda -

Lumea spirituala este lumea unde totul este posibil. Este Lumea din care se naste realitatea. Nimic nu poate exista in planul fizic, daca nu a fost intii nascut in Lumea spiritului. Dar cine determina ce si cum se naste? Sau mai bine spus in ce masura putem controla aceasta Lume? Este numai lumea lui Dumnezeu sau ratacesc prin ea si alt tip de entitati apartinand altor lumi? (continuare)

Binecuvantare Grau insorit

Binecuvantat fii Tu Doamne… si binecuvantate fie fiintele, creatiile Tale.

Binecuvantat fie Cerul… si binecuvantat fie Pamantul.

Binecuvantat fie Soarele si binecuvantata fie Luna… si fiecare zodie pusa de Dumnezeu pe instelatul Cer. (continuare)